Het endo-cannabinoïde systeem en waarom u er nog nooit van gehoord heeft

In ons lichaam vinden vele processen plaats die ons helpen om ons gezond te voelen en een voldaan leven te leiden. Ze worden geregeld door verschillende systemen, waarvan de meeste diepgaand onderzocht en besproken zijn. Hoewel één ervan, het systeem dat ons organisme in evenwicht houdt, pas in het laatste decennium van de 20e eeuw werd onderzocht.

We hebben het over het endo-cannabinoïde systeem (ECS), dat bij ieder van ons belangrijke functies vervult. Primair onderzoek van ECS toonde aan dat het waarschijnlijk verband houdt met verschillende functies van immuniteitsbehoud, eetlustregulering en het geheugen. Het meest onderzochte gebied is echter de sterke invloed van het endo-cannabinoïde systeem op het zenuwstelsel.

Hoe werkt het endo-cannabinoïde systeem?

Het menselijke endocannabinoïde systeem bestaat uit receptoren (CB1 en CB2) en neurotransmitters (bijv. anandamide). Probeer de receptor voor te stellen als een sleutelgat dat wordt geopend door een transmitter, waardoor deze zijn functie kan uitoefenen.

(training) of inwendige (stress, pijn) stimulatie vrijkomt. Het heeft een regulerende functie, het stuurt de reactie van organismen wanneer deze gestimuleerd wordt, door stress of pijn te verminderen en het evenwicht in het lichaam te bewaren. Anandamide komt echter in kleine hoeveelheden vrij en wordt snel afgebroken in het organisme.

Waarom u nog nooit heeft gehoord over het endo-cannabinoïde systeem en de interactie ervan met THC/CBD

Eén van de redenen waarom het endo-cannabinoïde systeem buiten de populaire wetenschap wordt gehouden, is het vertekende beeld van de cannabisplant zelf. Het wordt meestal alleen geassocieerd met de stof THC, terwijl de rest van de cannabinoïden in de plant achterwege wordt gelaten en er niet over wordt gesproken.

ECS werd gevonden tijdens onderzoek naar de interactie van THC met het menselijk lichaam. Daarbij werd geconcludeerd dat THC-moleculen verbinding kunnen maken met CB1- en CB2-receptoren, en dus voldoende gelijkenis vertonen met natuurlijke anandamide. Hoewel THC lijkt op natuurlijke neurotransmitters, verschilt het structureel zodanig dat het een onaangenaam bedwelmend effect veroorzaakt.

Anderzijds hebben andere cannabinoïden (CBD, CBDA, CBC enz.) die in de cannabisplant voorkomen een ander effect op ons. Door een andere chemische structuur kunnen ze geen volledige verbinding maken met de receptor, maar toch helpen ze het lichaam om de natuurlijke cannabinoïden beter op te nemen en zorgen ze ervoor dat ze niet zo snel worden afgebroken.

Bij het bewaren van het evenwicht van de organismen werkt CBD, samen met andere elementen, als een verbinder die als natuurlijke dirigent het hele orkest rustig houdt.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd